Witam.
Pytanie do fachowców - czy olej napędowy przechowywany przez okres roku w plastikowym przeznaczonym do tego pojemniku nadaje się do eksploatacji nie tracąc swoich własności ?
Jaki jest maksymalny czas przechowywania takiego paliwa ,może ktoś z kolegów wie ?
ww991,
jeżeli masz na myśli Kanister z tworzywa to rok nie powinien nic temu paliwu zrobić. Wszak zbiorniki paliwa w samochodach robi się teraz często z tworzyw sztucznych.
Ja mam czerwoną 10tkę woziłem w niej benzynę jak jechałem na wakacje przez Węgry 86 (nie lubię tankować na stacjach krzakach) ale nigdy nie zostawiałem w nim paliwa na tak długo. Nie mniej sądzę, że nie powinno być problemów. Teraz za Kanister rezerwowy robi bak na paliwo :diabelski_usmiech
właśnie dlatego zapodałem takie pytanie, mam dwudziestkę i wlałem do niej na orlenie 20 litrów oleju napędowego i tak przeleżało koło roku w garażu. Robiło za rezerwę na wszelki wypadek. Wlewając dziś do baku zauważyłem, że w paliwie pływają jakby drobinki zanieczyszczeń. Zaświeciłem latarkę w kanister i wygląda to jak kurz w powietrzu.
Nic już nie zrobię bo prawie wszystko jest w zbiorniku samochodu.
Zaznaczam, że zawsze tankuję na orlenie i zawsze paliwo jest ok, żadnych problemów.
Więc może to coś wytrąciło się z paliwa i mam nadzieję, że nic mojemu samochodowi nie zrobi, zatrzyma się ewentualnie w filtrze.
ww991, według mnie ten osad odsedymentował z paliwa i normalnie w nim występuje. piotrek_os,
dobra rada. Standardowo nie dodają takiego lejka do takiego kanistra ale można sobie dokupić na stacji.
Komentarz